На китарата на Ерик Клептън свири фронтменът на група Кукери“ Иван Иванов - Джон, който

...
На китарата на Ерик Клептън свири фронтменът на група Кукери“ Иван Иванов - Джон, който
Коментари Харесай

Джон от култовата група Кукери свири на китарата на Ерик Клептън

На китарата на Ерик Клептън свири фронтменът на група  " Кукери “ Иван Иванов - Джон, който на 25 март влезе в юбилейна годишнина.

" Купих си я от Хановер при първото ни излизане в чужбина. Червен Fender Stratocaster - три нощи единствено я гледах и я бършех с кърпичка, не можех да ѝ се нарадвам. Защото първата ми китара беше такава, само че бяла единствено на външен тип, правена в България и се разстройваше още на първата ария “, разкри огромният музикант.

" Бийтълс “



Едва 6-годишен той е взел първия си урок по солфеж и цигулка. Именно при учителката той срещнал сламенорусия красавец Пламен Басаров, с който малко по-късно ще основат една от най-обичаните български групи " Кукери “. " След като завършихме 7-и клас, и двамата бяхме признати във втория випуск на новооткритата британска гимназия в Русе, която беше в центъра на парка в доста красива старинна постройка на немския колеж. Бяхме цялостен интернат и седяхме на един чин. По това време изгря " Бийтълс “ и доста искахме да бъдем като тях. Няколко наши преподаватели бяха англичани, имаше и едно семейство от Америка, като се прибираха от празниците, постоянно ни носеха плочи и списания. В 10-и клас започнахме да вършим концерти като " Пеещите звезди “, а след нас всяка година се събираше нова група с това име. Но ние може би сме единственият случай, в който шефът ни купи китари - в Русе имаше ревю на музикални принадлежности, откъдето ни оборудваха “, споделя за началото Джон.

Мадамата с йониката



Двамата музиканти са признати студенти в София: Джон - британска лингвистика, Пламен - архитектура. " Запознахме се с Нели Янкова, която след това стана известна като мадамата с йониката, която беше последна година в Музикалното учебно заведение. Четвъртият в групата беше Стайко Стайков - цигулар, с който се познавахме още от Русе, той след това стана доста прочут като аранжор, композитор и басист в оркестъра на Петър Петров - Петьо Парчето. С него през 1974 година направихме първите си записи на песните " Тракийски девойки “ и " Първа обич “ от Янко Миладинов - пианиста на Биг бенда. С Дени Драганов се срещнах в казармата. Първо служих в школата във Враца, след това ме разпределиха в Сливен. Идва един полковник да ме търси и като старши школник непосредствено ме направи началник на оркестъра в ДНА-Сливен. Дени към този момент беше на 6 месеца работа. Той пък от дребен свири с комшията си Стефан Попов. И ето я група " Кукери “, продължава китаристът.

Чудо



От Импресарска дирекция им станали кръстници. " Те ни предложиха името " Кукери “, тъй като имахме ария с фолклорни претекстове и да звучи по-българско. Нас не ни харесваше, само че почнаха да ни афишират по този начин и по този начин си остана. Имахме шанс да ни харесат от младежка редакция на Радио София, които непрестанно гостуваха по фабрики, предприятия, ТКЗС-та, да им вършим концерти, които се излъчваха онлайн по радиото. Така се запознахме с Кирил Иванов - Мъглата, който ни направи най-хубавите записи. Той имаше извънредно ухо и бързо се трансформира в един от най-търсените тонрежисьори “, споделя Джон. След като студентите завършели, трябвало да ги пратят по систематизиране за 3 година " Истинско знамение е, че мен ме оставиха на работа в ректората на Софийския университет. Професорът, който отговаряше за задграничните студенти, ме прати в Съвета по висшето обучение и точно оттова ме назначиха, а кабинетът ми беше врата до врата до този на ректора Благовест Сендов “, добави той.

Отвори ми



" Кукери “ записали първата си грамофонна плоча и Кольо Кюлджиев от " Балкантон “ извикал музикантите в студиото да я прослушат. Но им споделил: " Момчета, ние на следващия ден я пускаме на пазара, само че да знаете, че ще си я слушате единствено вие и околните ви. Музиката ви не е за необятната аудитория, доста е комплицирана, желаеме по-лесно запаметяващи се песни, които да станат шлагери “. Веднага им поръчал да стартират да работят по втори албум с по-комерсиални части. " Морис Аладжем беше заместник-директор на Тончо Русев в Държавно обединяване " Музика “. Един ден ми се обади и вика: " Ела да ти дам една ария да извършите “. Отидох, подаде ми листче с 1-2 петолиния - куплет и припев, и ме прати при Павел Матев да взема текста. Започнахме да я репетираме, само че сътрудниците викаха: " Това наподобява на танго, ние нали сме рокаджии “, и с огромно отвращение я записахме първа, като за загрявка я сложихме последна от Б-страна на плочата. Предполагам, че се досетихте, че става дума за песента " Отвори ми, нося тишина “, която се трансформира във визитната ни картичка. Веднага потегли градският фолклор: " Отвори ми, нося ти коняк “, " Нося ти пари “ и така нататък Записахме " Приказка “, " Обич за любов “, заснехме тв рецитал и ни потегли концертната активност “, споделя още сладкодумникът.

" Трамвай №5 “



След пет сполучливи турнета в някогашния Съветски съюз, изяви на най-престижните подиуми в Европа в средата на 80-те стартира промяна в " Кукери “. " Нели ни напусна, като сподели, че й е време за деца и семейство. Тогава направихме прослушване за певица и всички, които се явиха, първо питаха какъв брой пари ще получат. Единствената, която не го направи, бе Розина Караславова - пианистка, пее ужасно, а след това стана известна като създателката на детската вокална група " Бон-бон “. Тя докара Биляна - Биба и с тях записахме четвъртата си плоча. След това и Рози потегли да ражда, Дени и Стефан не устояха душевен на това натоварване и през 1989 година се оказах безусловно самичък с един куп контракти за бъдещи задължения. Тогава направих втората групировка " Кукери “ с Юксел Ахмедов и Петър Драмов от " Фоноекспрес “ и Джина от " Трамвай №5 “, признава Иван. Той се дами за гласовитата болярка малко преди взаимно турне с " Трамвай №5 “ през 1988 година " Тогава всичките отидоха при Петко и му споделиха: " Бременни сме “, и поради това по майчинство групата прекрати активност. Наистина и четирите бяха забременели, всяка в друг месец, като нашата Марти се роди последна. Джина беше същински воин да изкара всички новогодишни балове “, добави музикантът.

Импресарио №1 на Европа първо му отхвърля, след това го менажира дълги години

Още при първото си присъединяване в Младежкия конкурс за занимателна ария " Кукери “ вършат възторг, като печелят първа премия на журито, както и премиите на публиката и на Българската телевизия с песента " Изгубени есени “ на композитора Любомир Денев, който почнал като барабанист в оркестъра на Панайот Славчев. Младежкият конкурс е прочут като " дребния Златен Орфей “ и става трамплин и за огромната сцена. В пет следващи издания на интернационалния фестивал вземат участие музикантите, като печелят оценката на Съюза на българските композитори и втора премия за " Юнак дядо “ на Стефан Драгостинов. " Там се запознахме с най-големия импресарио на Европа - Джон Вардел от Амстердам, който води всички огромни звезди за рецитали на " Орфея “. " Директорката на Импресарска организация " София концерт “ Жана Моллова му беше споделила за нас. Свириме на коктейла в " Магурата “ на Слънчев бряг, вършим възторг, както нормално, и след това сядам при тях. А той непосредствено ми отхвърли: " Не мога да ви взема. Свирите доста мощно, имате концертен репертоар и нрав на звезди “. На идната година се виждаме, а той: " Не ме моли “. Жана му сподели: " Ще ги вземеш поради мен, а те ще си го заслужат “, и той се съгласи. След три дни прати контракта и няколко месеца по-късно започнахме работа. И по този начин 20 година изкарахме в чужбина “, споделя още Джон.

Пламен - проектант в Австралия, Стефан - инженер в пътното



Музикантите от именитата група са пръснати по света и съвсем не поддържат връзка, предаде  " Телеграф “. Последното им събиране е преди 15 година в тв предаване. " Пламен избяга в Австралия през 1983 година по време на турне в Германия. Един ден вика: " Ще отида до Бон да си възобновя паспорта и повече не го видяхме. После ми изпрати депеша: " Много скърбя, няма да мога повече да работя с групата “, и тя ни избави, тъй като можеше повече да не работим. Идвал си е два пъти в България, само че не сме били в София тогава. Работи като проектант в Австралия, там е с жена си. Последно се видяхме по скайп в ефира на Българска национална телевизия. Със Стефан се чуваме, той се върна и работи като инженер в Пътно строителство. Нели години наред работеше в Българска национална телевизия, само че се пенсионира и си гледа внучето, мъжът й е известният онколог доктор Константинов. Драмов има частен бизнес с жена си. Дени Драганов първо си направи студио на тавана на Чочо Владовски, само че откакто той умря, си реалокира техниката у дома. Записва с Васил Петров и Диана Дафова, с нея дори взеха музикална премия в Америка “, описа за сътрудниците си Джон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР